Valg af internet/bredbånd – hvad skal man være opmærksom på

Her på sitet kan du læse lidt om de forskellige muligheder du har inden for Internet Bredbånd. Siden er lavet som en guide til dig der har svært ved at vælge eller som måske ikke helt har styr på de mange forvirrende begreber.

Vi har ligesom dig stået på bar bund, da vi først skulle lære omkring Internetforbindelser, nu føler vi os godt rustet og derfor vil vi gerne hjælpe dig med at blive bedre informeret, så du kan træffe det rigtige valg, første gang. Vi har sammenlignet priserne på bredbånd hos gobredbaand.dk – så hop derover hvis du vil have et godt overblik over markedet.

Bredbånd / ADSL / xDSL, kært barn mange navne

Almindelig bredbånd får man igennem en kabeltilslutning. I populær tale kaldes det også ADSL, tidligere brugte denne type af Internetforbindelse telefonlinjen, dengang hed det ISDN og før det brugte man det man kender som almindelige telefonmodems, som den dag i dag blot er et svagt minde om dengang Internettet var kringlet, ikke særligt godt struktureret og mest af alt langsomt.

Det ændrede lanceringen af ADSL bredbånd dog på, det blev nu muligt at have ”lynhurtigt” Internet hjemme i stuen. Til at starte med, var det kun folk der var bosiddende i de større byer der kunne få ADSL linjer installeret. Der gik over 3 år, før at det var muligt at få de nye spændende bredbåndsløsninger i hjemmet, hvis man boede i ydrekanterne af Danmark.

Nu til dags er de fleste forbindelser ADSL forbindelser. Kendetegnet ved en ADSL forbindelse er at den ikke er lige så kraftig som en fiberforbindelser og at upload som regel er stærkt nedprioriteret i forhold til download hastighed. Dette er rent faktisk en stor ulempe, for upload hastigheden har stor indflydelse på hvor hurtigt du surfer på Internettet.

En standard Internetforbindelse i Danmark i dag, kunne meget vel lyde på 20 mbit download og 1 mbit upload. Det kører flere danske udbydere med. Grunden til at de danske udbydere kører med så lav upload er at det er den der koster dem penge. Sendes der for eksempel data til udlandet, bliver de danske udbydere opkrævet et gebyr per mb. Og det er de selvfølgelig ikke særligt interesseret i. Derfor capper de upload hastigheden og på den måde minimerer de deres udgifter.

I stort set alle andre lande i verden kører man nu med fiberforbindelser, eller det der hedder XDSL og her får man lige så høj upload hastighed som download. Følelsen af at sidde på en ”ren linje” er ubeskrivelig i forhold til en ADSL linje.

Mobilt bredbånd

Det er ikke mange år siden at mobilt bredbånd gjorde sit indtog i Danmark, for slet ikke at snakke om hele kloden. Mobilt bredbånd har så at sige taget verden med storm og det er der ikke så meget at sige til. Med et mobilt bredbånd slipper man for irriterende ledninger, du kan have dit Internet i en lille USB dongle og så er du online, døgnet rundt, hvor som helst.

Den store akileshæl ved mobile bredbåndsløsninger er selvfølgelig hastigheden. Indtil i år har det ikke været muligt at få mere end 10 mbit. Man skal dog også lige være opmærksom på at det er de teoretiske hastigheder vi her taler om. 10 mbit teoretisk hastighed betyder at det er din absolutte max kapacitet. Den opnår du sandsynligvis ikke engang hvis du sidder lige foran en af de mange master – Det er langt mere realistisk at en 10 mbit mobil bredbåndsforbindelse kører med ca. 2. Mbit, hvis man befinder sig i byen. Er man bosiddende uden for de større byer, vil mobilt bredbånd fungere de fleste steder, men nogle steder vil der ikke være god nok rækkevidde til at det er muligt.

Forrige år er året hvor turbo 3g mobilt bredbånd er blevet introduceret, dette bliver også kaldet 4g mobilt bredbånd, altså fjerde generation. Den nye generation af mobile bredbånd kan nå teoretiske hastigheder på helt op til 100 mbit. Indtil videre er det dog kun Telia der har adgang til denne nye form for mobilt Internet – Som skulle kunne køre med en praktisk hastighed på helt op til 30 mbit, altså mere ned hvad de fleste fastnet Internetforbindelser formår i Danmark.

Vi spår at de nye hastigheder fører til en regulær priskrig, som nok skal blive spændende at følge

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *